Mat som reduserer fettforbrenningen

Ønsker du at kroppen skal bruke mer fett?

Det er ikke bare mengdene man spiser, men også sammensetningen i kosten har betydning for energiomsetningen i kroppen. 
Den mest uheldige sammensetningen i forhold til å ville tære på fettlagrene, er kombinasjonen mye sukker og mye fett- ja, slik som for eksempel sjokolade.

Hvorfor er det slik? 

Sukker er førstevalget som energikilde i kroppen og hjernen, og sukker vil derfor alltid forbrennes først etter et måltid. Unntaket er hvis man drikker alkohol. Da vil alkoholen prioriteres... Jo mer sukker, eller hvetemel for den del, jo lengre tid vil det ta før man tærer på fettlagrene…Før fettforbrenningen slår inn for alvor, må sukkerartene brukes og synke til et lavere nivå. Dette skjer vanligvis mellom måltidene, under eller etter trening og på natten. 

Matvarer med nesten samme effekt som sukker

Det finnes flere matvarer som har tilnærmet samme effekt som sukker, slik som hvetemelk, potet, ris. Selv om disse varene har en annen opprinnelse fra naturenss side, represterer både sukker, siktet hvetemel og potet, kjernemateriale i plantene og alle brytes de ned til samme enheter i kroppen, nemlig glukose. 

Under er det listet opp noen matvarer som gir kroppen rask tilgang på sukkermolekyler. NB, her er det ikke skilt mellom næringsholdige varer som juice og øvrige næringsfattige produkter som godteri og bakverk  

  • Hvetemel, og produkter laget av stor andel hvetemel 
  • Alle typer sukkerholdig godteri
  • Kaker/boller/bakervarer (basert på sukker og/eller hvetemel)
  • Sukkerholdig saft, brus, fruktjuice 
  • Ris (polert middags- og grøtris)
  • Pommes frites (inneholder både sukker og fett)
  • Potemos
  • Og andre

Fellesnevner på de nevnte matvarene er at de inneholder raffinert sukker, fint hvetmel eller svært bearbeidede råvarer (slik som potetmos og polerte riskorn).

De fleste matvarene i listen over, inneholder lite eller ingen kostfiber, og ofte som høyglykemiske matvarern eller mat med høy glykemisk indeks. Matvarer med en høy glykemisk indeks, har en vesentlig innvirkning på blodsukkeret ved at de påfører oss en  relativt rask blodsukkerstigning. 

Kombinerer man matvarer med mye fett og sukker, vil fettet fra kosten i hovedsak lagres. Der blir det værende til det er bruk for litt ekstra energi. 

Det beste kostholdet, er det som balanserer både fett og sukker. Dette går vi for her på www.ernæringsfysiolog.no

Det finnes også måter å bruke opp sukkeret i kroppen raskere. Det er vel ingen hemmelighet det her dreier seg om aktivitet- av alle slag. Dette kommer jeg mer tilbake til seinere. 

Kos deg, spis vel og ha en strålende dag !

Kopirett © 2013-2020 Ernæringsfysiolog.no - Foredrag, Kostveiledning og Ernæringsrådgiving

Nettsider: webutvikling.no